Ouderschapskennis
 Ouderschapskennis
 Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte!


[ advertenties ]

Sjongejonge, wat een karwei was dat!

....maar nu is het handboek dan toch echt compleet en klaar na 24 jaar !!!! Dat schreef Alice van der Pas in haar mail begin juli 2017. Haar levenswerk, de tiendelige serie Handboek Methodische Ouderbegeleiding, was na een aantal revisies en herzieningen afgewerkt.

Niet dat Alice daardoor stil bleef zitten. De onvermoeibare pionier en motor achter theorie en praktijk van ouderbegeleiding werkte alweer aan een nieuwe bundel HOEZO - IK EEN GOEDE OUDER? - in de inmiddels gestarte serie Hoezo?

In het begin van de jaren '90 diende Alice van der Pas zich - met Pieter Remmerswaal - aan bij mij om het plan te bespreken voor een nieuw tijdschrift over Ouderbegeleiding. Het vakblad koos nu eens niet voor opvoeding gericht op het kind, maar nam nadrukkelijk de ouderpositie als centraal thema.

Ik 'kende' Alice nog vanuit haar beroemde boek in de jaren zeventig over Gezinsfenomenen en ik was vereerd dat uitgerekend zij met haar nieuwe idee bij mij kwam. Dus ze had weinig overredingskracht nodig om het nieuwe vakblad te starten. Alice werd uiteraard de hoofdredacteur en zette met strakke hand een redactie op en verzorgde de edities punctueel en altijd to the point. Ze starttte naast de reguliere uitgave ook een I-editie, waarin ze belangrijke buitenlandse literatuur voor het Nederlandse taalgebied bracht. Vanaf 2010 trok ze zich als hoofdredacteur terug om het stokje over te geven aan Pieter, die na een aantal jaren de scepter respectievelijk overdroeg aan Ineke Huijbregtsen en Janneke van Bockel. Het tijdschrift gaat volgend jaar de 21e jaargang in.

Alice heeft een enorme invloed gehad in de wijze waarop vele therapeuten en hulpverleners de psychologie van ouderschap hanteren. Met haar talloze voordrachten en artikelen, haar supervisie, de 10-delige boekenserie Handboek Methodische Ouderbegeleiding en de 4-delige Hoezo? serie. 

Een rijk en betekenisvol leven dat we zeker zullen gaan missen.

 

Paul Roosenstein
Uitgever

 

 

 

 

 
Reacties op dit artikel:


Wim Goossens
21 augustus 2017 - 15:02


Dag Paul,
In aansluiting op alle bijzondere in 'Memoriam Alice van der Pas' heb ik -tijdens mijn vakantie -onderstaande reactie vanuit Zuyd Hogeschool geschreven. Ik zou het fijn vinden als deze alsnog zou kunnen worden toegevoegd.
Het bericht van het – zo plotselinge - overlijden van Alice heeft ons diep geschokt.

Zij is voor velen van ons een grote inspirator in de theorievorming en beroepsmatige betekenis rondom ouderschap en ouderbegeleiding.

De erfenis van haar theorie en methodiek ouderbegeleiding hebben we verankerd in ons initiële HBO onderwijs in een minor en keuzemodules voor Social Workers en binnen ons Post HBO onderwijs/contractactiviteiten. De uitgangspunten die zij rondom het werken met ouders heeft geformuleerd gaven richting aan ons onderwijs hierover.

Ook in internationaal verband heeft haar werk betekenis gekregen in het International Parenting Program van 6 Europese Hogescholen en een Universiteit.
Het eerbetoon daarvoor mochten wij haar tijdens onze internationale conferentie op 16 december 2016 tonen.

We zullen ons haar met zeer veel waardering blijven herinneren.

Namens Management en Docenten
Zuyd Hogeschool, faculteit Sociale Studies en Educatie.

Wim Goossens


Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:
Om spam tegen te gaan dient u het onderstaande hokje aan te vinken en moet u mogelijk een vraag beantwoorden.

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.