Voor ouderbegeleiders & opvoedondersteuners

Recensie | Partners door dik en dun. Hét groeiboekje voor ouders

‘Partners door dik en dun’ is geschreven in het kader van ‘Besluit met muisjes’, een preventief programma van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). De initiatiefnemers vonden dat het tijd werd om te praten over kinderen die jaarlijks in ons land in een scheiding verzeild raken en hoe dit kan worden voorkomen.
Recensie | Partners door dik en dun. Hét groeiboekje voor ouders


Deze recensie verscheen eerder in vakblad BBMP (nummer 6 2020) en is geschreven door Clarine de Leve, pedagoge en directeur van E-school. 

Zeker in de eerste duizend dagen na de bevallig kan de partnerrelatie onder druk komen te staan. Het programma van ‘Besluit met muisjes’ richt zich op de preventie van moeizame partnerrelaties. Dit ‘oranje boekje’ is dan ook geschreven voor kersverse ouders. Diverse ouderstellen en professionals hebben meegedacht over de inhoud van het boek.

Het beoogt ouders een houvast te bieden om in de eerste jaren van hun ouderschap de kwaliteit van hun partnerrelatie met elkaar te bespreken. De naam is ontleend aan het bekende Groeiboekje (het ’Groene boekje’), dat alle ouders in Nederland voor hun pasgeboren kind krijgen.

Het belang van partnerschap
Mijn eerste indruk: ‘Partners door dik en dun’ is een met zorg uitgegeven boek. Er is voor een mooi en fleurig lettertype gekozen met de kleuren zwart, wit en oranje. Het oogt als een werkboek om te bewaren. In de introductie van het boek wordt het belang van goed partnerschap als volgt gemotiveerd: ‘Een goede partnerrelatie tussen ouders is goed voor kinderen. Een fijne relatie tussen de partners onderling heeft niet alleen invloed op het welzijn en de gezondheid van de partners, maar ook op die van het kind.’

Onderzoek laat zien dat kinderen die opgroeien met ouders die een liefdevolle relatie met elkaar hebben beter presteren op school, geestelijk en lichamelijk gezonder zijn, een betere relatie met hun ouders hebben, minder drank en drugs gebruiken, minder in aanraking komen met misbruik, emotioneel stabieler zijn, minder vaak met politie en justitie in aanraking komen, op latere leeftijd zelf minder vaak scheiden en minder pogingen tot zelfdoding doen.

Opbouw van het boek
Partners door dik en dun - dat is geschreven door Lianne van Lith en Mr. Marieke Lips - is een soort werkboek, waarin de lezer in het eerste deel vanaf de geboorte van het kind tot de eerste verjaardag aan de hand wordt genomen. Voor elke week is er een dubbele bladzijde met informatie over de ontwikkeling van het kind, tips, to do’s, weetjes en onderwerpen waarover je het met je partner kan hebben.

(....)

'Werken aan een positieve partnerrelatie'
De toon van het boek verschuift geleidelijk van de ‘verwachtingsvolle’ start van het ouder- en partnerschap naar het ‘werken aan een positieve partnerrelatie’. De opdrachten richten zich in toenemende mate op wat de partners willen veranderen, waar er gedoe over is, wat er mist. Dit zijn natuurlijk belangrijke onderwerpen om het samen over te hebben. 

(...)

Gebruik in kinderdag- en gastouderopvang
In de kinderdag- en gastouderopvang onderhouden we een intensieve relatie met ouders en ook de doelgroep ouders waar dit boek voor is geschreven. Dit kan echt een mooi boek zijn om ouders van 0-jarigen op attent te maken of zelfs cadeau te geven.

Lees hier de volledige recensie Partners door dik en dun Het groeiboekje voor ouders als partners

Bestel hier het boek. 
 

Mogelijk ook interessant |

De vernieuwde KIDDO. De spelende pedagoog....ben jij!

KIDDO, dat eveneens wordt uitgegeven door Uitgeverij SWP en zeer geschikt is voor pedagogisch medewerkers, beleeft zijn 21e jaargang dit jaar. En om die nieuwe volwassenheid extra te onderstrepen verschijnt KIDDO vanaf september als een dikke thema-editie met veel meer inhoud en ondersteuning op een speciaal onderwerp.

Het thema van de eerste KIDDO nieuwe stijl is spel. Denk hierbij aan onderwerpen als buitenspel, samenspel, spelen met taal, zelfsturing in vrij spel, avontuurlijk spel, speelaanbod laten aansluiten bij de behoeftes en interesses, vakliteratuur over spel, pedagogische spelactiviteiten, sociaal spel, flexibele speelhoeken, wat zegt de wetenschap, groen spel. En hoe begeleid je dat?

Lees meer en bestel bij Uitgeverij SWP (bestel je meer dan 10 exemplaren, dan bestel je met staffelkorting!). Op de website van Uitgeverij SWP staan ook meer uitgaven voor wie werkt in de kinderopvang

Of bekijk eens deze folder. Hierin een selectie voor 'kinderen'.