Voor ouderbegeleiders & opvoedondersteuners

Nieuw | Stiefvadergezinnen. Hoe ze functioneren en waarom ze zo functioneren

In dit boek staan stiefvaders centraal: hoe voelt hun positie, welke rol willen ze innemen, waar nemen ze verantwoordelijkheid voor? Stiefvadergezinnen functioneren heel anders dan stiefmoedergezinnen. De onderliggende problematiek is gelijk, maar een stiefvader mag zijn positie in het stiefgezin veel vrijer invullen.
Nieuw | Stiefvadergezinnen. Hoe ze functioneren en waarom ze zo functioneren


Waarom nog een boek over stiefgezinnen? 

"Daar zijn verschillende redenen voor. Ten eerste zijn de 25 boeken geschreven door 22 vrouwen en slechts 5 mannen. Voor zover ik weet zijn alle auteurs, net als ik, zelf stiefouder. Dat betekent dat het stiefmoederperspectief zwaar overheerst. En dat is echt anders dan het stiefvaderperspectief, dat in dit boek centraal staat (...) Een andere reden waarom er nog wel een boek over stiefgezinnen bij kan, is dat ik voor een niet zo gebruikelijke invalshoek kies. Van de genoemde 25 boeken bevatten er 9 vrijwel uitsluitend ervaringsverhalen en zijn er 14 sterk gericht op advies. Dit boek wil vooral kennis aanreiken."
- Johannes Mol in de inleiding van Stiefvadergezinnen

Dit boek, dat is uitgegeven door Uitgeverij SWP, is gebaseerd op honderden interviews met vooral stiefvaders, maar ook met stiefkinderen en (stief)moeders. Daar wordt rijkelijk uit geciteerd. De interviews maken duidelijk dat stiefvaders hun rol heel verschillend invullen: van heel betrokken tot heel afzijdig, van nadrukkelijk opvoedend tot even nadrukkelijk niet opvoedend. 

De verschillende rolinvullingen blijken allemaal tot een bevredigend gezinsleven te kunnen leiden. De auteur wil dan ook niet voorschrijven hoe het moet, maar laten zien hoe het werkt. De ervaringsverhalen worden gekoppeld aan gangbare theorieën uit de sociale wetenschappen. Dit boek richt zich zowel op leden van stiefgezinnen als op professionals. Het geeft herkenbare verhalen en legt uit wat daarin speelt.

Over de auteur
Johannes Mol (1963) studeerde filosofie in Amsterdam en Parijs. Hij gaf tien jaar lang les over kunstfilosofie, onder andere aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Sinds 14 jaar werkt hij aan de Hogeschool Leiden, bij verschillende opleidingen in de richting van sociaal werk. Hij is daar coördinator van de afstudeeronderzoeken van de opleidingen SPH en MWD.


Door zijn eigen ervaringen als stiefvader is hij tien jaar geleden begonnen onderzoek te doen naar stiefvaders en stiefgezinnen. Het boek Stiefvadergezinnen. Hoe ze werken en waarom ze zo werken is het resultaat hiervan.

Lees meer & bestel!