Ouderschapskennis
 Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte!


[ advertenties ]

Hulp bij hoogbegaafdheid in het gezin

Hoe ga je om met een zoon of dochter die hoogbegaafd is? Waar begin in je zoektocht naar passend onderwijs als jouw zoon of dochter thuis komt te zitten met een schooltrauma? In de podcastserie Een intense reis gaat Marije Hofland in gesprek met deskundigen gerelateerd aan het gelijknamige boek, waarin onder meer tips en adviezen staan voor ouders, leerkrachten en andere professionals die werken met hoogbegaafde kinderen.
Hulp bij hoogbegaafdheid in het gezin


Marije Hofland pakte de pen op toen haar zoon kwam thuis te zitten nadat een schooltrauma op had gelopen, onder meer omdat hij op school niet voldoende werd uitgedaagd. Hofland schreef hier het boek Een intense reis over. In de hoop dat er een meer passend onderwijs komt voor hoogbegaafde kinderen. "Het huidige systeem maakt deze kinderen echt kapot”, aldus Hofland sprekend vanuit haar moederhart. 

In de podcastserie Een intense reis gaat Hofland in gesprek met  diverse (ervarings)deskundigen over onderwerpen gerelateerd aan het gelijknamige boek, waarin zij beschrijft waar zij als gezin tegenaan liepen in hun zoektocht naar passend onderwijs, zelfacceptatie, hulp en het herstel van een schooltrauma voor haar hoogbegaafde zoon.

Meer informatie over het boek is onderaan deze pagina te vinden. Direct bestellen bij Uitgeverij SWP kan hier. Hieronder een selectie van de podcastserie van Hofland. Van nieuw naar oud. Wil je Marije op de voet volgen? Volg haar dan via Facebook: facebook.com/eenintensereis

Podcastafleveringen

Aflevering 7: Burn-out bij ouders van hoogbegaafde kinderen; in gesprek met Femke Hovinga


Marije Hofland in gesprek met Femke Hovinga van Talentissimo over burn-out bij ouders van hoogbegaafde kinderen. In deze tijd heeft iedereen wel eens van burn-out of trauma gehoord. Maar wist je al dat er ook zoiets bestaat als ‘parental burn-out’, ofwel een burn-out veroorzaakt door de zorgen die je ervaart als ouder? Onderzoek wijst uit dat het hebben van een hoogbegaafd kind zorgt voor meer angst en stress in de opvoeding. Tel daarbij op dat je als ‘ouder van’ zelf wellicht ook wel een historie - mogelijk zelfs met trauma - te verwerken hebt, en het kan maar zo dat je wat minder in je vel komt te zitten. 

In deze aflevering wordt verwezen naar een afbeelding, die te bekijken is in de blog-post op www.eenintensereis.nl

Beluister hier de podcast. 

Podcastafleveringen

Aflevering 6: Schooluitval onder begaafde leerlingen (thuiszitters); in gesprek met Albert Kaput

In deze podcast gaat Marije Hofland in gesprek met Albert Kaput. Via Slim Begeleiden coacht en begeleidt Albert op dit moment creatieve, hoogbewuste (jong) volwassenen – en dan met name diegenen die in hun ontwikkeling dreigen vast te lopen. Ook geeft hij, samen met Desirée Houkema de training 'HB in Ontwikkeling' voor coaches / begeleiders / mentoren / jeugdhulpverleners in zorg en onderwijs, die werken met creatieve, hoogbewuste jongeren.

Voordat Albert zijn focus ging richten op jongvolwassen heeft hij 25 jaar lang begaafde kinderen begeleid die uitgevallen waren binnen het onderwijs. De podcast is gebaseerd is op uitspraken van jongeren uit zijn praktijk.

Beluister hier de podcast. 

Aflevering 5: Intensiteit en de Theorie van Positieve Desintegratie; in gesprek met Lotte van Lith

In deze podcast gaat Marije Hofland in gesprek met Lotte van Lith over intensiteit en de Theorie van Positieve Desintegratie en hoe deze waardevol kan zijn voor hoogbegaafde kinderen en volwassenen. Lotte is hoofddocent, trainer en coach binnen haar eigen bureau A Lot of Complexity en verbonden aan de Kenniscommunity positieve desintegratie, de School of Thinking van de Vrije Universiteit Brussel, Buckminster Games en voormalig Senior trainer bij Novilo.

Beluister hier de podcast 

Aflevering 4: Rechtvaardigheid en Asynchrone ontwikkeling; in gesprek met Matt Zakreski (Dr. Matt)

In deze podcast gaat Marije Hofland met Matt Zakreski, een Amerikaanse psycholoog, expert op het gebied van begaafdheid en internationaal spreker, over rechtvaardigheidsgevoel en asynchrone ontwikkeling. Het gesprek met Matt is in het Engels.

Aflevering 3: Schooltrauma; in gesprek met Anton Horeweg

In deze derde podcast gaat Marije in gesprek met Anton Horeweget – 35 jaar leerkracht in het basisonderwijs, gedragsspecialist en auteur van het boek De traumasensitieve school - over schooltrauma en het belang van een traumasensitieve schoolomgeving.

Beluister hier de podcast.

Aflevering 2: Peers4Parents; in gesprek met Desirée Houkema
In de tweede podcast gaat Marije in gesprek met Desirée Houkema over Peers4Parents, de emotionele begeleiding van begaafde kinderen en het belang van het hebben van een eigen groepje peers voor ouders.

Beluister hier de podcast.

Aflevering 1: Passend Onderwijs; in gesprek met Sonja Morbé
In de eerste aflevering gaat Marije in gesprek met Specialist Hoogbegaafdheid Sonja Morbé over hoe invulling gegeven kan worden aan passend onderwijs voor begaafde leerlingen en wat hieronder valt.

Beluister hier de podcast.

Over het boek Een intense reis

In het boek Een intense reis reis je mee door de wereld van hoogbegaafdheid, intensiteit en schooltrauma. 

In Een intense reis beschrijft Marije Hofland wat het betekent om hoogbegaafd te zijn en waar zij als gezin tegenaan liepen in hun zoektocht naar passend onderwijs, zelfacceptatie, hulp en het herstel van een schooltrauma. 

Naast een persoonlijke zoektocht geeft het boek inzicht  in hoe divers hoogbegaafdheid is. Het laat duidelijk zien hoe het kan dat deze slimme kinderen het op school toch knap lastig kunnen hebben en dat niet-passend onderwijs zelfs kan leiden tot trauma’s. En als school voor je kind een traumatische ervaring is, wat moet je dan? En wat doet het met jou als ouder?

De weg die Marije met haar gezin aflegt biedt andere ouders herkenning en wellicht aanknopingspunten voor hun hulpvragen. De kennis, tips en adviezen die haar zoektocht heeft opgeleverd zijn zowel voor ouders, leerkrachten (primair, maar ook voortgezet onderwijs) en andere professionals die met kinderen werken een waardevolle bron van informatie. 

Lees meer en bestel het boek Een intense reis bij Uitgeverij SWP