Voor ouderbegeleiders & opvoedondersteuners

Hulp bij hoogbegaafdheid in het gezin

NIEUWE AFLEVERINGEN | Hoe ga je om met een zoon of dochter die hoogbegaafd is? Waar begin je in je zoektocht naar passend onderwijs als jouw zoon of dochter thuis komt te zitten met een schooltrauma? In de podcastserie Een intense reis gaat Marije Hofland in gesprek met deskundigen gerelateerd aan het gelijknamige boek, waarin onder meer tips en adviezen staan voor ouders, leerkrachten en andere professionals die werken met hoogbegaafde kinderen.
Hulp bij hoogbegaafdheid in het gezin

 


Marije Hofland pakte de pen op toen haar zoon kwam thuis te zitten nadat een schooltrauma op had gelopen, onder meer omdat hij op school niet voldoende werd uitgedaagd. Hofland schreef hier het boek Een intense reis over. In de hoop dat er een meer passend onderwijs komt voor hoogbegaafde kinderen. "Het huidige systeem maakt deze kinderen echt kapot”, aldus Hofland sprekend vanuit haar moederhart. 

In de podcastserie Een intense reis gaat Hofland in gesprek met  diverse (ervarings)deskundigen over onderwerpen gerelateerd aan het gelijknamige boek, waarin zij beschrijft waar zij als gezin tegenaan liepen in hun zoektocht naar passend onderwijs, zelfacceptatie, hulp en het herstel van een schooltrauma voor haar hoogbegaafde zoon.

Meer informatie over het boek is onderaan deze pagina te vinden. Direct bestellen bij Uitgeverij SWP kan hier. Hieronder een selectie van de podcastserie van Hofland. Van nieuw naar oud. Wil je Marije op de voet volgen? Volg haar dan via Facebook: facebook.com/eenintensereis

Podcastafleveringen

Aflevering 30: IQ-testen; in gesprek met Femke Hovinga en Willemijn Koote

Marije over deze aflevering: ,,In deze podcast ga ik met Femke en Willemijn van Talentissimo dieper in op IQ-testen. We praten o.a. over de omstandigheden waaronder een IQ-test het beste kan worden afgenomen en hoe een orthopedagoog deze omstandigheden kan creëren. Ook gaan we in het gesprek in op chronische stress en schooltrauma en of dit invloed kan het hebben op de test-uitslag. En wat als er op school of thuis een vermoeden bestaat van ADHD of autisme? Kan een orthopedagoog ook afleiden uit een IQ-test dat er sprake is van "dubbel bijzonder"?

Er zijn situaties waarin het afnemen van een IQ-test lastig is of het tijdstip niet ideaal. Soms wordt er dan een 'klinische beoordeling' gedaan. Naar aanleiding van een observatie wordt een inschatting gegeven van het IQ en dus beoordeeld of een kind (hyper)hoogbegaafd is. Hoe gaat dit in zijn werk en kan dit eigenlijk wel?

En... Heeft het eigenlijk zin om een IQ-test te oefenen. Kun je je IQ hierdoor "opkrikken"?"

Beluister hier de aflevering. 

Extra boekentip: Het IQ en de intelligentie. De illusie van meten van Dr. Martine F. Delfos.

Aflevering 29: A conversation on gifted trauma; with Jennifer Harvey Sallin

Marije over deze aflevering: "In this episode I have a conversation with Jennifer Harvey Sallin about a topic I have already mentioned in my podcast multiple times: gifted trauma. During this episode Jennifer gives us more insight into what gifted trauma is and what happens inside your body and nervous system. We discuss the process of healing gifted trauma and the important role gifted peers and connecting to a universal ‘gifted energy’ can play.
Jennifer Harvey Sallin is a psychologist, trainer, assessor, writer and advocate. As the founding director of InterGifted, she is dedicated to raising awareness about giftedness and supporting gifted adults in their personal and social development. She trains therapists, coaches and other professionals to better understand how to recognize and support their gifted clients. She also discusses the topic of gifted-specific trauma and healing on her podcast 'Conversations on Gifted Trauma'. In addition to her work in the field of high intelligence, Jennifer is very engaged in climate psychology and activism and is dedicated to helping bring systemic change for a better world for all of us."

Links that are mentioned in this episode:
InterGifted: www.intergifted.com
InterGifted's Community: www.intergifted.com/gifted-community
Conversations on Gifted Trauma Podcast: www.anchor.fm/gifted-trauma
Gifted Adults and Second Childhoods article: https://intergifted.com/gifted-adults-second-childhoods/

Beluister hier de aflevering. 

Aflevering 28: Begaafdheidsprofielscholen en het vinden van de juiste school voor je kind; in gesprek met Brigitte Kool en Ninette Verheul

Marije over deze aflevering: "Vaak is het een hele uitdaging om een school te vinden die passend onderwijs kan bieden voor je hoogbegaafde kind. Als er bovendien sprake is van trauma of er is een andere zorgbehoefte, dan kan dit een nog grotere uitdaging worden.

In deze podcast praat ik met Brigitte Kool en Ninette Verheul over Begaafdheidsprofielscholen. Wat zijn dit, wat mag je als ouder van een dergelijke school verwachten en hoe selecteer je de school die bij jouw kind past?

Brigitte is Hb-coördinator op Begaafdheidsprofielschool het Antoniuscollege in Gouda.
Ninette is lid van Lid van het bestuur van de Begaafdheidsprofielscholen. Vanuit deze rol bezoekt zij scholen en geeft is zij onderdeel van de BPS academie.

Voor meer informatie over Begaafdheidsprofielscholen kun je terecht op www.begaafdheidsprofielscholen.nl. Meer informatie over het Antoniuscollege vind je op www.antoniuscollegegouda.nl."

Beluister hier de aflevering. 

Aflevering 27: Het belang van een eigen reis voor de ouders van hoogbegaafde kinderen; In gesprek met Rianne van de Ven

Marije over deze aflevering: "Veel hoogbegaafde volwassenen komen er via de hoogbegaafdheid van hun kinderen achter dat de appel wellicht niet heel ver van de boom valt. Als je kind hoogbegaafd blijkt te zijn, ben je als ouder ben je vaak geneigd om de focus op je kind te leggen. In dit gesprek bespreek ik met Rianne van de Ven waarom het goed kan zijn om als volwassene ook je eigen intense reis door te maken.

Rianne van de Ven is Coach voor hoogbegaafde volwassenen. Daarnaast is zij auteur van het boek “Hoogbegaafdheid in praktijk”, docent, trainer, spreker over hoogbegaafdheid bij volwassenen. Naast haar eigen coachingspraktijk is zij ook eigenaar van Hoogbegaafd in Bedrijf, waar ze met 20 collega’s coaching en re-integratiediensten biedt voor hoogbegaafden in relatie tot werk. Ze was ruim 7 jaar de voorzitter van het IHBV, het instituut hoogbegaafdheid volwassenen. Inmiddels heeft ze dat stokje overgedragen maar is ze als expert nog steeds aan de stichting verbonden. Voor meer informatie over Rianne kun je terecht op www.riannevdven.nl."

Beluister hier de aflevering. 

Aflevering 26: Bore-out en het ontdekken van je kerntalenten; in gesprek met Sylvia Tas en Jacqueline Schepers

Marije over deze afleverin: "Veel hoogbegaafden hebben veel zaken waar ze van nature goed in zijn. Als mens willen we hier heel graag invulling aan geven. De dingen die we van nature leuk vinden, zijn ook vaak díe dingen waar we goed in zijn en waar we energie van krijgen. We zitten pas lekker in ons vel op het moment dat we binnen ons leven ook invulling kunnen geven aan deze dingen.

Veel hoogbegaafden op de werkvloer voelen zich niet lekker in een baan waarbij dit niet het geval is. Hier is relatief veel aandacht voor. Voor veel van onze kinderen geldt dit echter ook. Als mensen lange tijd geen invulling kunnen geven aan hun kerntalenten kunnen de gevolgen groot zijn.

Mijn gasten van vandaag zijn Sylvia Tas en Jacqueline Schepers. Sylvia heeft haar eigen bureau Apparently Gifted. Jacqueline heeft haar eigen bureau Achter de Spiegel. Beiden zijn officieel kerntalentenanalist en hebben zich gespecialiseerd in kerntalenten i.c.m. hoogbegaafdheid en bore-out en burn-out."
Voor meer informatie over kerntalenten kun je terecht op https://www.coretalents.eu/nl.
Beroepsvereniging Kerntalentenanalisten Nederland: https://www.ktan.nl.

Beluister hier de aflevering. 

Aflvering 25: Het (extreem) versnellen van hoogbegaafde leerlingen; in gesprek met Leonieke Boogaard

Marije over deze aflevering: "(Extreem) versnellen voelt voor veel ouders en leerkachten van hoogbegaafde kinderen en jongeren niet altijd als een keuze. Er is eigenlijk geen goed alternatief, maar tegelijkertijd voelt het als kiezen tussen 2 kwaden.
 
In deze podcast ga ik in gesprek met Leonieke Boogaard over (extreem) versnellen. Leonieke is ECHA specialist en afgestudeerd op dit onderwerp. Zij heeft tevens gewerkt in het VO als docent en coördinator Compacten en Verrijken, in het PO als leerkracht in plusklassen en voltijds HB onderwijs en in de huiswerkbegeleiding voor HB leerlingen. In haar eigen praktijk begeleidde zij vastgelopen leerlingen en verzorgde zij nascholingen, studiedagen en kenniscolleges voor leerkrachten.
 
In de podcast praten we o.a. over de – al dan niet terecht veronderstelde – voors en tegens van versnellen, kijken we hoe ouders en jongeren dit naderhand zelf hebben ervaren en gaan we in op het feit dat alléén versnellen nooit de oplossing is. Er is meer nodig en dan nóg heb je helaas niet de garantie dat het voldoende zal zijn.
 
Ook delen we onze persoonlijke verhalen en gaan we in op wat het doet met jou als ouder. Want het onbegrip vanuit de omgeving leidt vaak tot eenzaamheid. Ook met jou als ouder doet dit heel veel en je kunt soms dus best een stukje begrip gebruiken. Wij hopen dat deze podcast dáár ook een bijdrage aan zal geven."

Beluister hier de podcast. 

Aflvering 24: Het belang van het zijn van je authentieke zelf; in gesprek met Renata Hamsikova

Marije: "Deze podcast is een perfect voorbeeld van hoe een gesprek een wending kan krijgen waarmee het ineens nog waardevoller wordt.

Het initiële onderwerp van deze podcast was spirituele intelligentie (SQ). Uiteindelijk pakten we hem een niveau hoger. Het werd een mooie gesprek over het belang van het kunnen zijn van je authentieke zelf, het vinden van je ‘self’- je ‘inner core’ – en hoe kinderen letterlijk ziek kunnen worden als ze door conditionering en restricties vanuit ons als ouders, de school en/of de samenleving als groter geheel, zichzelf verliezen.

In deze podcast ben ik in gesprek met Renata Hamsikova. Zij is expert op het gebied van uitzonderlijke begaafdheid, eigenaar van IEKU Advies (www.ieku.nl) en auteur van het boek 'Intens, authentiek en vrij'."

Beluister hier de podcast. 

Aflevering 23: Creativiteit gebruiken om hoogbegaafde kinderen in hun kracht zetten; in gesprek met Veerle den Hartogh en Gideon Boorman

Voor hoogbegaafde kinderen is het belangrijk om zichzelf te leren kennen. Ze voelen zich vaak anders, maar begrijpen niet hoe hun gevoel van anders zijn te maken heeft met hun begaafdheid. Regelmatig hebben deze kinderen al een hele interne of externe zoektocht ander de rug die hun zelfbeeld niet ten goede is gekomen. Ook kampen HB’ers vaak met perfectionisme en faalangst en is er sprake van asynchrone ontwikkeling. Allemaal dingen waar je óók in creatieve processen tegenaan kunt lopen.

Marije: "In deze podcast vertellen Veerle en Gideon hoe zij bij Smartoons creativiteit inzetten om kinderen in een veilige en fijne setting te laten ontdekken hoe zij hun begaafdheid ervaren. Bovendien leren ze binnen een natuurlijk, creatief proces hoe ze om kunnen omgaan met hun perfectionisme en faalangst en hun relativeringsvermogen kunnen ontwikkelen. Prachtig hoe kinderen in een creatieve setting hun intensiteit en veerkracht op een prachtige manier kunnen laten zien en uiteindelijk vaak het trotst zijn op die dingen die nou nét het lastigst gingen!"

Beluister hier de podcast. Bekijk hier de Instagram-pagina van Veerle. 

Aflevering 22: Hoogbegaafde hulpzoekers in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ); in gesprek met Lukien Hoiting en Noks Nauta

Hoogbegaafde cliënten die hulp zoeken in de GGZ, krijgen niet altijd de hulp die bij hen past. Er is helaas nog weinig kennis van en ervaring met hoogbegaafdheid in de GGZ. De hoogbegaafde hulpzoekers modderen voort en hebben veel vragen, weet Marije. "In deze podcast spreek ik met Lukien Hoiting en Noks Nauta, auteurs van het boek ‘Hoogbegaafde hulpzoekers – Wanneer je er zelf niet uitkomt’ waar hoogbegaafden precies tegenaan lopen en waarom het zo belangrijk is dat hier aandacht voor komt binnen de GGZ. Het was een mooie en oprecht gesprek waarin waarschijnlijk velen van ons (h)erkenning zullen vinden."

Beluister hier de podcast. 

Aflevering 21: Spiritualiteit en hoogbewustzijn als onderdeel van begaafdheid; in gesprek met Suzanne Buis

Marije over deze aflevering: ,,De podcast die jullie nu gaan horen had ik al eerder gedeeld als nieuwjaarscadeautje, maar op een ander kanaal. Het onderwerp van de podcast is hoogbewustzijn en  spiritualiteit – in de volksmond vaak “paranormale” begaafdheid genoemd. Maar wie zegt eigenlijk dat het niet ‘normaal’ is? Wat is ‘normaal’ eigenlijk?
 
In december, toen deze podcast was opgenomen, voelde dit onderwerp nog heel kwetsbaar voor mij. Ik heb echter veel artikelen opgestuurd gekregen over deze connectie en ik hoorde van velen van jullie dat jullie in verschillende vormen deze begaafdheid herkennen: het echt aan kunnen voelen hoe iemand zich voelt, het soms dingen gewoon weten (alsof het doorkomt, sterker dan intuïtie), het aanvullen van en bewust werken met energie. En soms zelfs het horen en zien van dingen die voor anderen niet zichtbaar zijn.
 
Inmiddels zullen jullie gemerkt hebben dat ik voor mezelf het taboe heb doorbroken. Ik praat er inmiddels vrij over en wil deze podcast dan ook graag hier publiceren. Gewoon omdat het een mooie – maar weinig besproken – kant van begaafdheid is, die er écht mag zijn.
 
In deze podcast ga ik in gesprek met Suzanne Buis over een kant van begaafdheid die binnen onze families heel normaal is, maar waar weinigen het over hebben. We nemen je mee op reis op reis naar kanten van begaafdheid waar bijna niemand over praat, waaronder spirituele begaafdheid, intuïtie, hoogbewustzijn en de wereld van energie. We zeggen niet dat we de antwoorden hebben of de waarheid in pacht hebben – maar het leven is te mooi om te stoppen met vragen te stellen en het in al zijn dimensies te verkennen."

Beluister hier de podcast. 

Aflevering 20: The rainforest mind - about being creatively gifted, trauma, spirituality and finding your purpose; conversation with Paula Prober

[English podcast] Paula Prober is the author of the must read book “Your rainforest mind”, an amazing analogy for a specific kind of gifted person. In this podcast we explore the rainforest mind. We talk about what it means to be creatively gifted, trauma, spirituality and finding your purpose in life.

Beluister hier de podcast. 

Aflevering 19: Pakkend onderwijs voor begaafde leerlingen. Hoe dan?! - In gesprek met Anouke Bakx, Eleonoor van Gerven en Annemieke Weterings

Leerkracht word je omdat je verschil wilt maken voor alle kinderen en jongeren. De intentie om ook op een pakkende manier invulling te geven aan passend onderwijs voor begaafde leerlingen is bijna altijd aanwezig en tóch blijkt het in de praktijk niet altijd even makkelijk. Daarom gaat Marije in deze podcast in gesprek met de auteurs van het boek ‘Hoe dan?! Pakkend onderwijs voor begaafde leerlingen’ om o.a. te verkennen hoe je deze kinderen kunt herkennen, welke visies op begaafdheid er zijn en hoe belangrijk het is om sámen met leerkrachten, ouders, hulpverlening én het kind zelf, te bepalen wat er nodig is om een kind in zijn kracht te laten staan.

Beluister hier de podcast. 

Aflevering 18: Brooke deelt haar verhaal, zodat de reis voor andere hoogbegaafde drop-outs makkelijker wordt; in gesprek met Brooke Engelen

In deze podcast gaat Marije in gesprek met Brooke, die ook was te horen bij Hart van Nederland. Marije: "Brooke is hoogbegaafd en had op de basisschool altijd het gevoel dat ze er niet bij hoorde. Op de middelbare school haakte zij helemaal af binnen het schoolsysteem. Ze probeerde haar tijd te vullen door vooral dingen voor zichzelf te doen waar ze wel energie uit haalde. Hierop werd ze meerdere keren geschorst en na 3 keer van school verwijderd. Hierna heeft ze een moeilijke, intense reis doorgemaakt waarin zij thuis zat en op het speciaal onderwijs terecht kwam voordat zij een plek gevonden had waar ze weer opbloeit. Brooke wil nu haar verhaal delen, zodat de reis voor andere hoogbegaafde drop-outs makkelijker wordt. We hebben dezelfde missie, dus ik laat Brooke graag haar verhaal vertellen."

Beluister hier de podcast. 

Aflevering 17: Het opvoeden van hoogbegaafde kinderen met positive discipline; in gesprek met Rieke Huijgen en Valerie Ritchie

Het opvoeden van hoogbegaafde kinderen is een prachtige, maar soms ook best pittige ervaring. "Als we kijken naar een aantal kenmerken van hoogbegaafde kinderen, dan zien we zaken terugkomen als hypergevoeligheid, een hoge behoefte aan controle en autonomie, perfectionisme, kritische ingesteldheid en rechtvaardigheidsgevoel", aldus Hofland. ,,Stuk-voor-stuk in mijn ogen mooie eigenschappen, maar niet altijd even makkelijk om als ouders mee om te gaan. Zeker niet als je deze kenmerken niet vanuit jezelf herkent."

Positive discipline is een manier van opvoeden die vaak goed aansluit op de behoeften van hoogbegaafde kinderen, waardoor ze meer in hun kracht gezet worden en een machtsstrijd wordt voorkomen. "We vertellen in deze podcast hoe je positive discipline thuis kan inzetten én in de klas! Dus ook voor leerkrachten is deze podcast enorm interessant!"

Meer weten over positive discipline? Bekijk dan de websites van Valerie (https://theparentalcoach.com/welkom) en Rieke (https://relevantebegeleiding.nl/)

Beluister hier de podcast. 

Aflevering 16: Het opvoeden van hoogbegaafde kinderen met positive discipline; in gesprek met Rieke Huijgen en Valerie Ritchie

Het opvoeden van hoogbegaafde kinderen is een prachtige, maar soms ook best pittige ervaring. "Als we kijken naar een aantal kenmerken van hoogbegaafde kinderen, dan zien we zaken terugkomen als hypergevoeligheid, een hoge behoefte aan controle en autonomie, perfectionisme, kritische ingesteldheid en rechtvaardigheidsgevoel", aldus Hofland. ,,Stuk-voor-stuk in mijn ogen mooie eigenschappen, maar niet altijd even makkelijk om als ouders mee om te gaan. Zeker niet als je deze kenmerken niet vanuit jezelf herkent."

Positive discipline is een manier van opvoeden die vaak goed aansluit op de behoeften van hoogbegaafde kinderen, waardoor ze meer in hun kracht gezet worden en een machtsstrijd wordt voorkomen. ,,We vertellen in deze podcast hoe je positive discipline thuis kan inzetten én in de klas! Dus ook voor leerkrachten is deze podcast enorm interessant!"

Meer weten over positive discipline? Bekijk dan de websites van Valerie (https://theparentalcoach.com/welkom) en Rieke (https://relevantebegeleiding.nl/)

Beluister hier de podcast. 

Aflevering 15: Hoe ga je om met angsten en vragen van je hoogbegaafde kind in oorlogstijd? In gesprek met Femke Hovinga

Het nieuws rondom de oorlog in de Oekraïne doet veel met onze hoogbegaafde kinderen. Het komt op een intense manier bij hen binnen, ze zitten vol vragen en voelen zich angstig. Als ouder is het soms lastig om te weten waar je goed aan doet. Moet ik het nu wel ter sprake brengen of juist niet? Wanneer moet ik me zorgen gaan maken over wat het met mijn kind doet? Kan ik mijn kind beter afschermen van het nieuws? In deze podcast praat Hofland met Femke Hovinga (Talentissimo) over hoe je om kunt gaan met angsten en vragen van je hoogbegaafde kind in oorlogstijd.

In de podcast wordt verwezen naar een lesprogramma van de Universiteit van Utrecht. Dit programma kun je hier downloaden: https://tinyurl.com/lesprogramma-oorlog

Beluister hier de podcast. 

Aflevering 14: De rol van onderprikkeling; in gesprek Angelique van der Mast

Over overprikkeling is gelukkig al heel veel bekend, maar over onderprikkeling hoor je veel minder. Vaak wordt de aanname gedaan dat de oorzaak van ‘storend gedrag’ ligt bij overprikkeling. Dat er ook sprake kan zijn van onderprikkeling en dat de gevolgen hiervan groot zijn, is minder bekend.

In de podcast ga ik in gesprek met Angelique van der Mast van Praktijk Julijn over o.a. de gevolgen van onderprikkeling, hoe onder- en overprikkeling met elkaar verweven kunnen zijn en wat je als ouders kunt doen op het moment dat je merkt dat je kind onderprikkeld raakt!

Beluister hier podcast. 

Aflevering 13: Hoogbegaafde leerlingen met een migratieachtergrond; in gesprek met Leonieke Boogaard

Leerlingen met een migratieachtergrond krijgen regelmatig een te laag schooladvies. Hoewel dat vaak met de beste bedoelingen gebeurt – leerkrachten zijn vaak bang een leerling te overvragen vanwege de thuissituatie – geeft dat de kinderen juist vaak het gevoel dat ze niet worden gezien. Hofland: ,,Veel volwassenen voelen nog steeds die pijn, ook als ze inmiddels via een omweg toch een hoge opleiding hebben afgerond en succesvol zijn in hun werk. Het gevoel van niet op waarde geschat te zijn zit heel diep."

Haar gast is Leonieke Boogaard. Leonieke is (samen met Sima de Bruyn-Daoud) projectleider van de Campagne ‘Vele Gezichten van Hoogbegaafdheid’. Deze campagne is een samenwerking van de Koepel Hoogbegaafdheid en Stichting iQ+. Meer informatie over deze campagne vind je op www.velegezichtenvanhb.nl.

Beluister hier de podcast. 

Aflevering 12: Hoogbegaafdheid, trauma en spiritualiteit; in gesprek met Inge Vandecaetsbeek

Marije: ,,In deze podcast ben ik in gesprek met Inge Vandecaetsbeek. Inge heeft haar eigen bureau Social Balance (België), waar zij hoogbegaafde mensen begeleidt bij intense transformatieprocessen en processen van traumaheling. Zij doet dit op een holistische manier – in verbinding met de natuur en hogere energieën. In deze podcast hebben wij een mooie gesprek over hoe spiritualiteit aanwezig kan zijn in hoogbegaafden als overexcitability en wat de invloed is van je hoogbegaafde ‘zijn’ op de manier waarop je trauma ervaart en welke rol energie hierin speelt."

Beluister hier de podcast. 

Aflevering 11: Politiek en passend onderwijs voor hoogbegaafde leerlingen; in gesprek met Rudmer Heerema

In deze podcast is Marije Hofland in gesprek met Rudmer Heerema. Rudmer is Tweede Kamerlid namens de VVD en was in de vorige periode namens de VVD ook woordvoerder van onderwijs. Rudmer is zelf hoogbegaafd, al 30 jaar lid van Mensa en hij heeft als woordvoerder van onderwijs diverse moties ingediend.

Marije: "In deze podcast ga ik met hem in gesprek over wat wij als ouders van hoogbegaafde kinderen nu realistisch kunnen of mogen verwachten vanuit Den Haag, hoe we passend onderwijs het beste vorm kunnen geven, wat hier nu precies onder valt en wat er nu al mogelijk is of wellicht mogelijk gemaakt zou kunnen worden."

Beluister hier de podcast.

Aflevering 10: Hoogbegaafde beelddenkers; in gesprek met Suzanne Buis

"Deze podcast gaat over een mooi, maar zeker in ons schoolsysteem ook soms lastig iets, namelijk beelddenken. Zoals ik in mijn boek schreef is ook onze zoon, net als best veel hoogbegaafde kinderen, een beelddenker", legt Marije Hofland (heet op LinkedIn Marije van Eijk) uit. "Soms kijkt hij langs me heen en ziet hij letterlijk beelden als in een film voor zich. Hij praat dan wel tegen mij, maar zelfs dat is soms op een toon alsof hij de ondertiteling aan het voorlezen is. Toen ik hem vroeg of hij het echt voor zich zag, zei hij 'Ja, vaak wel…' Ik vind dat echt een fascinerend mooi iets. Dat zijn hoofd zijn gedachten weergeeft in beelden en hij daardoor alles nog beter kan visualiseren."

Gast in deze podcast is Suzanne Buis. Zij is auteur van diverse boeken over hoogbegaafdheid, hoogsensitiviteit en beelddenken, waaronder een prachtig boek dat ontzettend mooi aansluit bij het onderwerp van deze podcast, namelijk “De droomdenker”. Bovendien coacht zij hoogbegaafde beelddenkers en geeft zij trainingen, workshops en lezingen.

In de podcast praten Marije en Suzanne o.a. over wat beelddenken is, hoe je jezelf (of een kind) als beelddenker het beste in je kracht kunt zetten en of het nu inderdaad vaker voorkomt bij hoogbegaafde kinderen.

Beluister hier de podcast. 

Aflevering 9: Kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong; in gesprek met Lilian van der Poel
In deze podcast ben is Marije Hofland in gesprek met Lilian van der Poel. Zij is expert op het gebied van ontwikkelingsvoorsprongen bij jonge kinderen en eigenaar van UkIQ en XL-Leren en auteur van het boek “Bijdehante baby’s en pittige peuters”. In het gesprek praten zij over het belang van het herkennen van een ontwikkelingsvoorsprong, hoe je dit kunt herkennen en hoe je hiermee om kunt gaan.

Beluister hier de podcast. 

Aflevering 8: Door de ogen van een hoogbegaafd kind; in gesprek met Melvin Koopmans

De hoogbegaafde Melvin Koopmans is nu 24 jaar, maar zijn verhaal lijkt in veel opzichten op dat van mijn zoon. Ook voor hem voelde school als een toxische omgeving. Hij heeft de basisschool doorlopen, maar dit voelde als een intens en moeilijk proces, waarbij zijn moeder de lichtjes in zijn ogen steeds meer zag doven. Uiteindelijk liep Melvin vast op het vwo en is hij teruggevallen naar de havo, waar hij zijn diploma kon halen zonder iets te doen. Hierna kwam hij op het hbo. Ook hier leerde hij minder dan hij had gehoopt, waardoor hij uiteindelijk anderhalf jaar thuis heeft gezeten.

Melvin geeft ons een waardevolle inzage in deze intense reis, door de ogen van het kind zélf! Bovendien biedt zijn verhaal hoop voor kinderen, jongeren en ouders. Melvin heeft namelijk helemaal zijn plekje gevonden! Hij werkt nu als lead developer, heeft de regie genomen over zijn eigen leerprocessen en het licht in zijn ogen brandt weer volop!

Beluister hier de podcast. 

Aflevering 7: Burn-out bij ouders van hoogbegaafde kinderen; in gesprek met Femke Hovinga

Marije Hofland in gesprek met Femke Hovinga van Talentissimo over burn-out bij ouders van hoogbegaafde kinderen. In deze tijd heeft iedereen wel eens van burn-out of trauma gehoord. Maar wist je al dat er ook zoiets bestaat als ‘parental burn-out’, ofwel een burn-out veroorzaakt door de zorgen die je ervaart als ouder? Onderzoek wijst uit dat het hebben van een hoogbegaafd kind zorgt voor meer angst en stress in de opvoeding. Tel daarbij op dat je als ‘ouder van’ zelf wellicht ook wel een historie - mogelijk zelfs met trauma - te verwerken hebt, en het kan maar zo dat je wat minder in je vel komt te zitten. 

In deze aflevering wordt verwezen naar een afbeelding, die te bekijken is in de blog-post op www.eenintensereis.nl

Beluister hier de podcast. 

Podcastafleveringen

Aflevering 6: Schooluitval onder begaafde leerlingen (thuiszitters); in gesprek met Albert Kaput

In deze podcast gaat Marije Hofland in gesprek met Albert Kaput. Via Slim Begeleiden coacht en begeleidt Albert op dit moment creatieve, hoogbewuste (jong) volwassenen – en dan met name diegenen die in hun ontwikkeling dreigen vast te lopen. Ook geeft hij, samen met Desirée Houkema de training 'HB in Ontwikkeling' voor coaches / begeleiders / mentoren / jeugdhulpverleners in zorg en onderwijs, die werken met creatieve, hoogbewuste jongeren.

Voordat Albert zijn focus ging richten op jongvolwassen heeft hij 25 jaar lang begaafde kinderen begeleid die uitgevallen waren binnen het onderwijs. De podcast is gebaseerd is op uitspraken van jongeren uit zijn praktijk.

Beluister hier de podcast. 

Aflevering 5: Intensiteit en de Theorie van Positieve Desintegratie; in gesprek met Lotte van Lith

In deze podcast gaat Marije Hofland in gesprek met Lotte van Lith over intensiteit en de Theorie van Positieve Desintegratie en hoe deze waardevol kan zijn voor hoogbegaafde kinderen en volwassenen. Lotte is hoofddocent, trainer en coach binnen haar eigen bureau A Lot of Complexity en verbonden aan de Kenniscommunity positieve desintegratie, de School of Thinking van de Vrije Universiteit Brussel, Buckminster Games en voormalig Senior trainer bij Novilo.

Beluister hier de podcast 

Aflevering 4: Rechtvaardigheid en Asynchrone ontwikkeling; in gesprek met Matt Zakreski (Dr. Matt)

In deze podcast gaat Marije Hofland met Matt Zakreski, een Amerikaanse psycholoog, expert op het gebied van begaafdheid en internationaal spreker, over rechtvaardigheidsgevoel en asynchrone ontwikkeling. Het gesprek met Matt is in het Engels.

Aflevering 3: Schooltrauma; in gesprek met Anton Horeweg

In deze derde podcast gaat Marije in gesprek met Anton Horeweget – 35 jaar leerkracht in het basisonderwijs, gedragsspecialist en auteur van het boek De traumasensitieve school - over schooltrauma en het belang van een traumasensitieve schoolomgeving.

Beluister hier de podcast.

Aflevering 2: Peers4Parents; in gesprek met Desirée Houkema
In de tweede podcast gaat Marije in gesprek met Desirée Houkema over Peers4Parents, de emotionele begeleiding van begaafde kinderen en het belang van het hebben van een eigen groepje peers voor ouders.

Beluister hier de podcast.

Aflevering 1: Passend Onderwijs; in gesprek met Sonja Morbé
In de eerste aflevering gaat Marije in gesprek met Specialist Hoogbegaafdheid Sonja Morbé over hoe invulling gegeven kan worden aan passend onderwijs voor begaafde leerlingen en wat hieronder valt.

Beluister hier de podcast.

Over het boek Een intense reis

In het boek Een intense reis reis je mee door de wereld van hoogbegaafdheid, intensiteit en schooltrauma. 

In Een intense reis beschrijft Marije Hofland wat het betekent om hoogbegaafd te zijn en waar zij als gezin tegenaan liepen in hun zoektocht naar passend onderwijs, zelfacceptatie, hulp en het herstel van een schooltrauma. 

Naast een persoonlijke zoektocht geeft het boek inzicht  in hoe divers hoogbegaafdheid is. Het laat duidelijk zien hoe het kan dat deze slimme kinderen het op school toch knap lastig kunnen hebben en dat niet-passend onderwijs zelfs kan leiden tot trauma’s. En als school voor je kind een traumatische ervaring is, wat moet je dan? En wat doet het met jou als ouder?

De weg die Marije met haar gezin aflegt biedt andere ouders herkenning en wellicht aanknopingspunten voor hun hulpvragen. De kennis, tips en adviezen die haar zoektocht heeft opgeleverd zijn zowel voor ouders, leerkrachten (primair, maar ook voortgezet onderwijs) en andere professionals die met kinderen werken een waardevolle bron van informatie. 

Lees meer en bestel het boek Een intense reis bij Uitgeverij SWP