Voor ouderbegeleiders & opvoedondersteuners

Hulp aan het jonge kind dat opgroeit in stress en geweld

Huiselijk geweld of kindermishandeling is in Nederland meer aanwezig dan welk geweld ook. Jaarlijks worden 119.000 kinderen mishandeld en worden 200.000 volwassenen slachtoffer van huiselijk geweld. Wat doet het met een jong kind als het opgroeit in een gezin waar sprake is van (emotionele) verwaarlozing, misbruik of geweld?
Hulp aan het jonge kind dat opgroeit in stress en geweld

Ontzettend veel, zo blijkt. Het tekent de hele verdere ontwikkeling van het kind tot in volwassenheid. Deze kinderen hebben bovendien sterk verhoogde kansen om (opnieuw) slachtoffer te worden van (kinder)mishandeling of om zelf pleger te worden van huiselijk geweld. Het doorbreken van deze cirkel van geweld is dus van groot belang. De impact is bij jonge kinderen (0-6) echter niet altijd direct zichtbaar, terwijl professionals pas in actie kunnen komen als er zichtbare klachten zijn. Hoe kun je als professional éérder signaleren en passende ondersteuning bieden?

Het onlangs verschenen boek Kiekeboem! vertelt wat de gevolgen zijn van verwaarlozing en/of geweld bij baby’s, peuters en kleuters. Op welke factoren je kunt letten om vroegtijdig te signaleren. En hoe je ouders direct goede en passende ondersteuning kunt bieden, zodat het veiliger wordt. Waar let je op en hoe doe je dat als professional? Door voorbeelden uit de praktijk, achtergrondinformatie en praktische tips is dit een zeer handzaam boek voor professionals die werken met kwetsbare gezinnen: hulpverleners binnen gezinnen, wijkteams, OKT’s, sociale teams, volwassen ggz, vaktherapeuten, pedagogische medewerkers, etc.

Zo kunnen professionals effectief blijven werken aan een wereld met minder (relationeel) geweld, waarin het jonge kind veiliger kan opgroeien!