Voor ouderbegeleiders & opvoedondersteuners

Gravesteijn: Obesitas of kindermishandeling; niet beschuldigen maar ondersteunen

"Er moet bij professionals een mindshift komen: niet beschuldigen maar ondersteunen. Ook als het gaat om obesitas of kindermishandeling”, is getekend Carolien Gravesteijn, lector Ouderschap en ouderbegeleiding aan de Hogeschool Leiden.
Gravesteijn: Obesitas of kindermishandeling; niet beschuldigen maar ondersteunen

"Ga figuurlijk op de stoel náást de ouder zitten en vraag hoe de ouderlijke werkvloer eruitziet, hoe de ouder het ouderschap beleeft, zonder te oordelen. Hoe kunnen we samenwerken?”, zegt Gravesteijn, auteur van het boek Ouderschap is jongleren
 

In gesprek met Augeo Magazine zegt zij ook dat ouders vaak door anderen ‘schuldig’ worden bevonden aan de problemen van hun kinderen. ,,Een aantal decennia geleden was opvoeden iets gemeenschappelijks. Als het niet goed ging met het kind, werd er niet meteen naar de ouders gewezen, maar dan voelden de leerkracht en de buurvrouw zich ook verantwoordelijk. Door het individualisme zijn ouders veel meer op zichzelf aangewezen en wordt dat gevoel dat alleen jíj verantwoordelijk bent alleen maar versterkt. Je ziet nu dat bijvoorbeeld de leerkracht de schuld vaak bij de ouders legt wanneer het kind problemen heeft. Dus moet er bij professionals een mindshift komen: niet beschuldigen maar ondersteunen. Wat heeft iemand nodig om de opvoeding goed vorm te geven, hoe kunnen we het gezamenlijk doen?”

Het volledige artikel, waarin Gravesteijn ook in gaat op hoe je kunt omgaan met kindermishandeling, is te lezen via de website van Augeo Magazine.

Over het boek Ouderschap is jongleren
Vanuit de ervaringen van ouders en vanuit wetenschappelijke inzichten krijgen ouders in deze publicatie handvatten om de uitdagingen van de pittige eerste jaren beter aan te kunnen. Ieder hoofdstuk biedt informatie over een aspect van het ouderschap: welke ontwikkeling maken ouders door, welke levensvaardigheden hebben ze nodig, hoe regel je de werk-privébalans, wat doet ouderschap met je partnerrelatie, gevolgd door concrete adviezen en ideeën en een afsluitend werkblad dat houvast kan bieden.

Pedagogisch professionals, centra voor jeugd en gezin, gemeenten, verloskundigen, consultatiebureaus kunnen met dit groeiwerkboek ouders op weg helpen naar voorbereid ouderschap.
 

Lees meer & bestel bij Ouderschap is jongleren bij Uitgeverij SWP.