Voor ouderbegeleiders & opvoedondersteuners

'Emowijzer' in de praktijk: hulp aan vluchtelingenkinderen

De Emowijzer® is voor alle kinderen vanaf ongeveer 2,5 jaar tot en met 12 jaar. De Emowijzer® onder meer ook extra geschikt voor verlegen kinderen, hooggevoelige kinderen, kinderen met communicatieve beperking (spraaktaalachterstand; stotteren, ASS) kinderen die pesten of gepest worden, kinderen van gescheiden ouders en vluchtelingenkinderen.


'Emowijzer' in de praktijk: hulp aan vluchtelingenkinderen


Ervaring van een onderwijszorgassistent  
"Ik werd getipt om dit boekje aan te schaffen, dus heb het gelijk gedaan en ben direct aan de slag gegaan. In een klas- ik ben onderwijszorgassistent- zit een jongetje van 5 dat niet praat in de klas. Het kindje is een vluchteling, uit Syrië.

Ik heb het boekje erbij gepakt en de Emowijzer laten zien. Ik heb een aantal situaties genoemd en hem aan laten wijzen welke emotie erbij past. Hij was erg enthousiast en lachte. Hij kon goed aanwijzen welke emotie bij welke situatie hoorde. Ik noemde bijvoorbeeld dingen zoals wanneer iemand je bouwwerk in de bouwhoek expres omgooit. Hij wees het verdrietige poppetje aan. Of wanneer hij jarig was. Het blije poppetje werd aangewezen.

Bang voor 'Nederlands'
Als laatste legde ik de situatie voor dat hij iets moest zeggen in de klas. Zijn blije gezichtsuitdrukking verdween. Voorzichtig wees hij het bange poppetje aan, hij durfde mij er niet bij aan te kijken. Ik heb benoemd dat ik hem goed snap, omdat ik vroeger ook niet in de klas durfde te praten. Hij leek een beetje opgelucht. Daarna heb ik doorgevraagd en hem aan laten wijzen wat hij dan voelt. Hij werkte gewillig mee. Nu blijkt dat hij bang is dat andere kindjes hem uit zullen lachen, omdat hij Nederlands praten nog moeilijk vindt.

Dikke knuffel
Na afloop kreeg ik een hele, hele dikke knuffel en zei hij zacht: dag juf. Nu weet ik wat hem tegenhoudt en heb ik een vertrouwensband met hem opgebouwd. Vanuit hier kunnen we hem gaan helpen." 

Lees meer & bestel Emowijzer!

 

Meer interessante titels