Voor ouderbegeleiders & opvoedondersteuners

Aardig

Wie een boekhandel binnenloopt, struikelt over de boeken met als onderwerp 'hersenen'. Swaab schreef er een bestseller over, maar Servan-Schreiber, Sacks en vele anderen houden ook een goed belegde boterham aan dit onderwerp over

. Of dat ook voor David Hamilton is weggelegd weet ik niet, maar aan mij zal dat niet liggen. Ik schafte vijf exemplaren aan van zijn boek 'Aardig zijn, het beste medicijn'. Drie boeken om 'uit te lenen' aan clienten, wat meestal neerkomt op weggeven. Een boek om aan de heer Wilders te sturen wat mogelijk tot zijn politieke herorientatie kan leiden. In dit boek wordt immers beschreven  hoe aardigheid ons leven en dat van anderen kan beinvloeden. Uit onderzoeken blijkt dat bewust aardig zijn een veel betere remedie is tegen depressie dan medicatie, een betere garantie geeft voor een gezond en lang leven dan macrobiotische kookkunst en ook nog eens onze bloeddruk verlaagt.

Als we aardig zijn dan wordt er in de hersenen een stofje, oqytocine, aangemaakt. Dat stofje helpt ons meer vertrouwen te hebben in andere mensen, maakt ons vrijgeviger, minder angstig en minder bezorgd. Bovendien blijkt het goed tegen hart- en vaatziekten en tegen maag- en darmproblemen. Stel je voor: voortaan geen Yakult meer nodig!

Na het lezen van het boek begon ik direct met mijn aardigheidsplan. Mensen vóór laten gaan, de weg wijzen, een kopje koffie geven. Je ziet, het zit 'm niet in grootse daden.  Mijn fantasie sloeg toen op hol. Als dit zo eenvoudig was waarom dan ouders nog lastig vallen met allemaal adviezen over de aanpak van hun kinderen? Een cursus of een training in 'aardig zijn'zou moeten volstaan. Het boek 'positieve psychologie in de praktijk'van Frederike Bannink gaat al een beetje in die richting maar de uivoering van mijn plan schiet hier lichtjaren aan voorbij. ALs nieuwe goeroe zal ik de mensheid duidelijk maken dat alles om aardig zijn draait. TOen kreeg ik ineens een 'déjà vu': hadden velen profeten en goeroe's dit al niet gezegd? Om van mijn extatische gevoel af te komen had ik even een oxazepammetje nodig.

Weer terug op aarde nam ik voor een cursus 'aardig-zijn'te ontwikkelen en hierover in Ouderschapskennis te schrijven. U hoort van me

Bert Krapels