Voor ouderbegeleiders & opvoedondersteuners

Ouders in beeld (redactioneel 19/2)

Toen ik begon als ouderbegeleider kreeg ik drie gezinnen toegewezen met de woorden ‘we denken dat deze mensen wel goed bij jou passen’. Een gereformeerd gezin met negen kinderen, een tuindersgezin met een jongetje dat overal aan likte en een net gescheiden co-ouder met autisme. Welk beeld hadden ze van mij dat deze drie gezinnen bij mij pasten?
Ouders in beeld (redactioneel 19/2)

Naarstig zocht ik de overeenkomsten, die ik natuurlijk niet vond. Ondertussen bevocht ik dapper mijn vooroordelen over gereformeerden, onaangepast gedrag en echtscheidingen. Totdat een docent bij een nascholingscursus zei: ‘Beelden dringen zich op, je kunt je daar maar beter bewust van zijn. Doe er iets mee, in plaats van ze te onderdrukken. Bevraag de beelden die je hebt, sterker, oefen je in het maken van een beeld van het ouderschap. Dat haalt het oordeel weg.’ Huiswerk voor de keer daarop was om de loop van elk ouderbegeleidingsgesprek te vangen in een natuurbeeld met water. Ik vond ze onlangs terug toen ik mijn werkkamer aan het opruimen was, en werd getroffen door hun kracht. Beeldvorming zit ons vaak in de weg maar op deze manier ingezet kunnen beelden enorm helpend zijn.
 

Fris sprankelend bergbeekje met hier en daar een rotsblok(je) omzoomd door mals groen gras.

Wit wolkje waar de druppels uitvallen maar als je omhoog kijkt is het verplaatst.

Moeilijk te bevaren water tussen Vuureiland en de Zuidpool.

Madeira; ene kant woeste oceaan, andere kant zon.

Eenzame sloot in een weiland met ruige graskanten.

Rivier met ‘dode armen’- vertakkingen die obstakels omzeilen.
 

Het thema van dit nummer is Ouders in beeld en gaat over beeldvorming van ouders in media, beleid en onderwijs, over beelden van ouders over hun ouderschap, het gaat over verder kijken dan je neus lang is, organisaties verleiden, de invloed van idealen en het hardnekkige idee dat ouderschap maakbaar is. Aan eenieder die met ouders werkt de schone taak om luchtspiegelingen, spookbeelden, clichés en roze wolken te ontrafelen en een passende plaats te geven. Zodat ouders zich gezien voelen, er mogen zijn en ruimte ervaren om de dingen op hun eigen manier te doen, daarbij waar nodig gebruikmakend van de deskundigheid van anderen.

Dit is mijn debuut als hoofdredacteur van Ouderschapskennis, maar dat is in dit nummer niet de enige verandering. Graag stel ik jullie voor aan de volledig vernieuwde redactie. Maartje van Amsterdam en Lianne Bonants zijn beiden docent bij het lectoraat Ouderschap en Ouderbegeleiding op de Hogeschool Leiden en laten in de rubriek Leer mij ouders kennen zien hoe ze aankomende professionals klaarstomen voor het werken met ouders. Zij zullen zich ook buigen over nieuwe methodes die verschijnen en mensen uit het onderwijs aansporen te vertellen hoe zij het ouderperspectief op de kaart zetten. Vanuit Vlaanderen zijn Sabine Vermeire en Luc van den Berge, beiden actief bij de Interactie-Academie, aangeschoven in de redactie. Zij verbinden casuïstiek met theorie en in hun rubriek Patchwork klinkt de meerstemmigheid en complexiteit door van het werken met ouders. Marjon Donkers en Greet Meesters werken als zelfstandige adviseurs en trainers veel met teams die hun weg zoeken in het werken met ouders. Voor Ouderschapskennis nodigen ze professionals uit te vertellen over hun werk. De rubriek Wereldwijd wordt gecoördineerd door Goos Cardol, die via de Zuyd Hogeschool betrokken is bij het International Parenting Program. Hij belicht de juridische kant van ouderschap en houdt ons op de hoogte van internationale ontwikkelingen. Als in een caleidoscoop tonen de uiteenlopende invalshoeken van de redactieleden zo de verschillende facetten van ouderschap en ouderbegeleiding. Naast de kernredactie hebben we een vaste zwerm auteurs die op onregelmatige basis voor het tijdschrift schrijft. Ouderschapskennis is een vakblad voor en door professionals, dus voel je welkom om contact te zoeken met de redactie als je wilt bijdragen. De redactie biedt graag een podium om kennis en ervaring te delen. Zo initiëren we ook samen met Uitgeverij SWP korte krachtige middagsymposia waar ontmoeten hand in hand gaat met kennis delen. De eerste keer doen we dat op 9 december bij de boeklancering van Snap jij die ouders (zie ook de rubriek Uitgelicht). Kom je ook? Namens de redactie: graag tot ziens!

Janneke van Bockel
Hoofdredacteur Ouderschapskennis
ouderschapsdeskundige, eigenaar MetaMama, schrijver, directeur Stichting Ovaal
info@metamama.nl


Meer lezen?
Geïnteresseerd in Ouderschapskennis? Neem dan nu een abonnement!